miercuri, 5 octombrie 2011

Rutina in Biserica

Asa este ca nu te socheaza titlul acestui articol? Este un lucru pe care probabil si tu l-ai sesizat de ceva timp. Totusi, vreau sa te intreb: Oare este NORMAL sa nu te socheze un astfel de lucru(sa nu mai zic de socul care ar trebui sa il produca un astfel de titlu)? Ei bine, cam acest lucru se intampla in Bisericile noastre...

Inainte de a continua acest scurt articol, vreau sa iti prezint contextul in care am primit aceste ganduri din partea lui Dumnezeu. In urma cu 3 duminici ma aflam in Biserica din Racovita, pentru ultima data inainte de inceperea noului an universitar, si de dupa masa am fost programat la predica. Stand pe banca si asteptand sa ma ridic si sa merg sa predic, am reflectat pentru putine momente la clipele in care am slujit in Biserica din Racovita, si nu numai. Apoi, un alt gand mi-a invadat mintea si m-a constientizat de ceea ce urma... ce urma? Foarte simplu: urma sa ma ridic si sa merg la amvon(sau pupitru) si sala astepta sa se ridice in picioare, sa auda un jargon cu care ne-am obisnuit("Sa ne ridicam in picioare", "Sa dam ascultare si cinste Cuvantului lui Dumnezeu", "Cu recunostinta si cu multumire sa venim inaintea lui Dumnezeu", "Un moment de..." si multe altele).

Acesta este contextul in care mi-am dat seama de un anumit aspect al rutinei existente in Biserica din contemporaneitate. Te-ai gandit vreodata ca si prin folosirea anumitor jargoane(jargon= Limbaj specific anumitor categorii sociale, profesionale etc.) dam dovada de rutina, si nimic altceva? Aici nu vreau sa spun ca aceste expresii nu sunt importante si nu au o valoare. Dimpotriva, tocmai un alt lucru as vrea sa il scot in evidenta. Nu este vorba despre aceste expresii(si/sau obiceiuri), ci este vorba de tine si de mine. Au aceste lucruri importanta pentru noi? Vreau sa iti prezint provocarea pe care am primit-o din partea Domnului in acea dupamasa, si anume:
Oridecate ori te vei intalni din nou cu astfel de lucruri, incearca sa nu le mai primesti cu atata obisnuinta incat sa treaca din nou pe langa tine nevalorificate. Valorifica-le in viata ta! Ce inseamna sa dai cinste Cuvantului lui Dumnezeu? Simplu. Inseamna sa iti doresti ca in fiecare zi sa te 'hranesti din El"(sa citesti din El), sa meditezi la ceea ce citesti si sa iti doresti ca Dumnezeu sa iti vorbeasca. Ce inseamna sa dai ascultare Cuvantului lui Dumnezeu? Inseamna sa nu fii doar un ascultator uituc, ci sa fii un ascultator implinitor. Ce inseamna sa te ridici in picioare inaintea citirii Cuvantului Sfant? Inseamna sa recunosti maretia Dumnezeului Tau si sa Ii dai respect. 
Acestea, dragul meu cititor, sunt doar cateva astfel de lucruri. Lista ar fi putut continua, dar cred ca ai prins ideea, si acest lucru mie imi este de ajuns. Acum, ca am ajuns la cunostinta acestor lucruri, pot sa spun doar atat:
 "Doamne, ajuta! Doamne, da izbanda!"

Stoica Timotei