miercuri, 11 noiembrie 2009

Poate trai omul fara Dumnezeu?

Ca sa raspund direct la aceasta intrebare, as spune clar ca nu se poate.

Vreau doar sa ilustrez acest lucru. Priveste dar la soarele de pe cer. El este luminos, dar daca nu ai nimic pus deasupra ochilor, si te uiti asa direct la soare, se prea poate sa ai probleme ulterioare la ochi. Atunci cand iti pui ochelari speciali, spre exemplu, poti sa te uiti linistit la soare pentru ca stii ca razele si lumina lui puternica nu iti va afecta ochii deloc.

Daca ar fi sa alegorizez aceste lucruri despre care am vorbit, as spune ca soarele este reprezentat de Dumnezeu, iar ochelarii sunt reprezentati de Mijlocitorul dintre om si Dumnezeu, Domnul Isus Hristos(vezi 1 Timotei 2:5).
Hristos este Mijlocitorul intre noi si Dumnezeu.

Probabil vei spune ca nu am reusit sa te conving de faptul ca omul are nevoie de Dumnezeu(oricum, oricat de mult as incerca stiu ca nu voi putea. Dar stiu pe Cineva care poate, iar Acela este Duhul Sfant), dar vreau sa iti mai spun un lucru.

Ai nevoie de soare? Au nevoie de soare plantele, vietuitoarele si oamenii de pe aceasta planeta de soare? Cu siguranta!

Doamne, avem nevoie de TINE mai mult ca niciodata. Te rog, umple-ne TU aceasta nevoie de TINE!

Stoica Timotei

Omul 'homocentric'

Dragul meu cititor, pentru ca vorbeam in articolul precedent despre faptul ca eu trebuie sa ma micsorez pentru ca Hristos sa creasca in viata mea, vreau doar foarte succint sa vorbesc despre opusul acestui lucru.

Daca ne uitam in istoria noastra si incercam sa vedem felul in care gandeau oamenii, ajungem la cunostiinta faptului ca ei credeau ca pamantul este centrul Universului, iar soarele, luna si stelele sa invart in jurul pamantului.

Acum in vremea noastra se constata o dorinta foarte puternica a-L pune pe om in centrul tuturor. Acest lucru ia in calcul jertfa Domnului nostru Isus Hristos, dar aceasta fiind doar de dragul omului, iar Duhul Sfant este un mare lucrator pentru om, cat despre Dumnezeu Tatal cel Mare si Glorios, el este vazut ca existand cu scopul de a-l face pe om fericit. Acesta este sistemul de gandire al multor oameni. De aceea, aceasta categorie de oameni am denumit-o 'homocentrica'. Oameni care cred ca omul este centrul tuturor lucrurilor.

Dragul meu, vreau sa iti spun ca un astfel de sistem este complet gresit. Psalmistul spune: "Cand privesc cerurile, lucrarea mainilor Tale, luna si stelele, pe care le-ai creat, imi zic: <>" , iar daca ne uitam in alt loc putem vedea ceea ce psalmistul David spune: "Doamne, ce este omul, ca sa iei cunostinta de el, fiul omului ca sa iei seama la el? Omul este o suflare; zilele lui sunt ca umbra care trece".

Omul, oricat de mult ar vrea, nu poate sa fie centrul Universului. El este o fiinta infima in comparatie cu Universul creat de Dumnezeu.

Si totusi, in urma acestor considerente, putem vedea dragostea lui Dumnezeu pe care o are pentru noi.
Intr-o postare mai veche am pus cateva clipuri cu privire la maretia lui Dumnezeu (How great is our GOD!). Pentru a vedea despre ce este vorba, click aici.

Probabil ca vei spune ca tu nu esti un om care isi traieste viata pe aceste principii, iar atunci inseamna ca traiesti o viata Cristocentrica; o viata care sa IL aibe pe Hristos ca si conducator.
Dragul meu, cale de mijloc nu este: fie ca esti cu Dumnezeu, fie ca esti cu cel rau. Domnul Isus a spus: "Cine nu este cu Mine, este impotriva mea."

Doamne, Te rugam sa ne ajuti sa ne rastignim firea pamanteasca, egocentrismul, 'homocentricitatea' pe care o avem, si sa traim o viata Cristocentrica!

Stoica Timotei

Ce inseamna sa nu fiu mai presus de Hristos?

Daca ne uitam in istoria din zilele cruciatilor putem vedea consemnat, pe langa multe altele, si un lucru din viata lui Godfrey de Bouillon.
Atunci cand el a intrat in Ierusalim, in urma armatei sale care era victorioase, a refuzat sa poarte coroana aceea cu care vroiau foarte mult soldatii sa il impodobeasca. El a spus un lucru foarte interesant, si anume: "De ce as purta o coroana de aur in orasul in care Domnul meu a purtat o coroana de spini?"

De aici am invatat o lectie foarte importanta. In lumea aceasta in care si Domnul meu Isus Hristos a fost dispretuit si respins de catre oameni(vezi Isaia 53:3-5, 7-9), se cade ca eu ca si crestin sa caut sa castig onoruri si laude pamantesti sau sa umblu foarte infocat dupa glorie?

Nu uitati: Ucenicul nu trebuie sa intentioneze a fi mai presus de Stapanul sau, nici slujitorul mai presus de Domnul sau.

Doamne, Te rog ajuta-ma sa ma micsorez, iar TU sa cresti in viata mea!

Mușamalizarea pacatului

Citind "Sfaturi pentru predicatori", am dat peste o ilustratie foarte frumoasa, cu un mesaj adevarat si limpede, si m-am gandit sa consemnez aceasta aici:)

Era un om intr-un oras din Anglia care a fost descoperit, avand cu el o pusca si un caine, pe cand viola domeniul unui gentilom; respectivul a spus ca el nu face altceva decat sa caute ciuperci! Puteti sa imi spuneti ce au in comun pusca si cainele cu ciupercile? In orice caz, stapanul proprietatii a atins buzunarul omului si, simtind ceva moale, l-a intrebat: "Ce este aceasta?" Cand i s-a spus ca urechile erau prea mari pentru un iepure, el a remarcat ca era doar un iepuras - dar s-a dovedit ca in buzunar era un iepure de camp frumos si durduliu. Atunci, omul a afirmat ca gasise iepurele langa niste ciuperci, dar ca intentia lui a fost sa ia doar ciupercile!

Ei bine, aceasta este o ilustratie remarcabila. De indata ce-l prinzi pe un om si incepi sa-l acuzi de pacat, el spune: "Pacat, domnule? Oh, nu! Faceam doar un lucru foarte potrivit, numai ceea ce sunt foarte indreptatit sa fac; cautam ciuperci, nu faceam braconaj!" Tu il presezi putin mai indeaproape si incerci sa-l aduci la convingerea ca a pacatuit, iar el spune: "Da, poate ca lucrul a fost mai grav, dar poate ca am gresit putin; dar a fost doar un iepure!" Cand omul nu mai poate sa nege ca este vinovat de comiterea pacatului, el spune ca a fost doar un pacat foarte mic; si mai dureaza pana sa-l faci sa admita ca pacatul este extrem de pacatos; intr-adevar, nici o putere omeneasca nu poate produce vreodata o convingere veritabila in inima unui pacatos; trebuie sa intervina lucrarea Duhului Sfant.

Ce sa fac... ASTAZI?

Pentru ca obisnuiesc ca citesc dimineata meditatii zilnice din "Samanta Buna", azi dimineata am citit o meditatie foarte frumoasa pe care as vrea sa v-o impartasesc si voua:


Fiecare zi din viata noastra este un nou cadou din partea lui Dumnezeu, de care sa ne folosim.

  • Astazi, pentru omul necredincios, este ocazia de a-si pune viata in randuiala si a accepta mantuirea in dar, pe care Dumnezeu i-o ofera prin Isus Hristos.
  • Astazi, crestine, Dumnezeu vrea sa ne vorbeasca prin Biblie, ca noi sa cunoastem mai mult voia Sa cu privire la toate lucrurile si la toate lucrarile ce ne stau in fata!
  • Astazi este o zi potrivita pentru a ne ruga, pentru a multumi Dumnezeului nostru si pentru a-i infatisa problemele noastre si ale altora.
  • Astazi putem avea incredere ca EL ne va purta, ne va conduce, ne va ajuta.
  • Astazi, Mantuitorul poate fi vazut in noi, daca redam putin din bunatatea Sa, din increderea Sa, dar si din sfintenia Sa. 
  • Astazi este un moment favorabil pentru a spune un cuvant de incurajare si de mangaiere altora, pentru a face o vizita unui prieten bolnav, pentru a ajuta un vecin in nevoie

  • Astazi este "Ziua Mantuirii" in cursul careia oricine poate veni la Mantuitorul - Izvorul datator de viata.  
Sa folosim aceasta ocazie chiar  ASTAZI